skip to Main Content

De Confidence Gap

De statistieken zijn bekend: vooral aan de top ontbreken vrouwen en het aantal neemt nauwelijks toe. Een halve eeuw sinds vrouwen voor het eerst de deuren van de bestuurskamer openden, zien onze loopbaantrajecten er meestal nog steeds heel anders uit dan die van mannen.

Wat is de Confidence Gap?

Er heerst nog steeds ongelijkheid op de werkvloer, wat niet raar is als je onze blog over de werkende vrouw hebt gelezen. Vrouwen zijn nog maar sinds 1956 officieel welkom in de werktuin. Terwijl we altijd ijverig hebben gewerkt, zijn de mannen om ons heen steeds sneller gepromoveerd en meer betaald. 

Hoe komt dit? Er is een specifieke crisis onder ons vrouwen – een zelfvertrouwen kloof die de seksen scheidt. In vergelijking met mannen beschouwen vrouwen zichzelf niet klaar voor promoties, ze voorspellen dat ze slechter zullen presteren op tests en ze onderschatten over het algemeen hun capaciteiten. Deze ongelijkheid komt voort uit factoren variërend van opvoeding tot biologie.

In vergelijking met mannen beschouwen wij vrouwen onszelf als niet klaar voor promoties en onderschatten we onze capaciteiten.

Jarenlang dachten wij dat als we maar hard genoeg zouden werken onze natuurlijke talenten zouden worden erkend en beloond.

We hebben onmiskenbaar vooruitgang geboekt. In de Verenigde Staten behalen vrouwen nu meer universitaire en universitaire graden dan mannen. We vormen de helft van het personeelsbestand en in het middenkader wordt de kloof gedicht.

Wist je dat van de 100 ondernemers in Nederland er maar 37 vrouw zijn?

Een half dozijn wereldwijde onderzoeken, uitgevoerd door onder meer Goldman Sachs en Columbia University, hebben uitgewezen dat bedrijven die grote aantallen vrouwen in dienst hebben beter presteren dan hun concurrenten op elke maatstaf van winstgevendheid. 

Onze competentie is nog nooit zo duidelijk geweest. Degenen die de veranderende waarden van de samenleving op de voet volgen, zien de wereld in een vrouwelijke richting bewegen.

Toch laten de cijfers zien dat er een Confidence Gap bestaat, waardoor we nog lang niet gelijk behandeld worden als onze mannelijke collega’s.

Succes, zo blijkt, hangt net zo nauw samen met zelfvertrouwen als met competentie.

Uit vele onderzoeken wereldwijd is gebleken dat wij vrouwen:

  • vier keer minder vaak salarisonderhandelingen voeren dan mannen;
  • wanneer wij wel onderhandelen, vragen om 30 procent minder geld dan mannen. 
  • onze salarishoogte 20 procent minder hoog inschatten dan mannen.
  • onszelf negatiever beoordelen dan mannen op wetenschappelijk vermogen, dus bijvoorbeeld tijdens een (afstudeer-)test.
  • alleen naar een promotie solliciteren wanneer wij denken dat we aan 100 procent van de kwalificaties voor de baan voldoen. Mannen doen dit al wanneer ze slechts aan 60 procent van de functie-eisen kunnen voldoen.
  • onze capaciteiten en de daaropvolgende prestaties consequent onderschatten, en dat mannen ze routinematig overschatten.
  • de neiging hebben de schuld op ons te nemen als er iets misgaat, zelfs als wij niet de schuldige zijn.
  • bij het boeken van successen, dit niet of nauwelijks ‘ownen’, maar anderen hiervan de credits geven! 

Geen wonder dat vrouwen, ondanks al onze vooruitgang, nog steeds jammerlijk ondervertegenwoordigd zijn op het hoogste niveau. 

Hoe dichten we de Confidence Gap?

Het goede nieuws is dat zelfvertrouwen kan worden verworven. Dat betekent dat de Confidence Gap op haar beurt kan worden gedicht.

Dit moet je weten:

  1. Zelfvertrouwen is niet, zoals we ooit geloofden, alleen maar een goed gevoel hebben over jezelf.
  2. Zelfvertrouwen is het spul dat gedachten in actie verandert.
  3. Als de actie iets engs met zich meebrengt, is er ook moed nodig. 
  4. Als de actie moeilijk is kan een sterke wil, om door te zetten, ook nodig zijn. 

Zelfvertrouwen is het spul dat gedachten in actie verandert. 

Boosheid, intelligentie, creativiteit kunnen een rol spelen. Maar zelfvertrouwen, is essentieel, omdat het in meer situaties van toepassing is dan de hierboven beschreven eigenschappen. Het is de factor die gedachten omzet in oordelen over waartoe we in staat zijn, en die oordelen vervolgens omzet in daden.

De eenvoud is overtuigend, en het idee dat vertrouwen en actie met elkaar verbonden zijn, suggereert een vicieuze cirkel:

  • Vertrouwen is een geloof in iemands vermogen om te slagen,
  • een geloof dat actie stimuleert.
  • Op zijn beurt versterkt het nemen van actie iemands geloof in zijn vermogen om te slagen.
  • Dus het vertrouwen stapelt zich op – door hard werken, door succes en zelfs door te falen.

Het advies dat in dergelijke bevindingen wordt geïmpliceerd, is klinkt bijna te simpel: om meer zelfvertrouwen te krijgen, moeten vrouwen stoppen met zoveel denken en gewoon handelen. En toch is er iets heel krachtigs aan dit recept, omdat het aansluit bij alles wat onderzoek ons ​​vertelt over de bronnen van vrouwelijke terughoudendheid.

Bijna dagelijks komt er nieuw bewijs naar voren van hoeveel onze hersenen in de loop van ons leven kunnen veranderen als reactie op veranderende denkpatronen en gedrag. Als we blijven doorgaan, als we ons talent kanaliseren voor hard werken, kunnen we onszelf aanleren meer zelfvertrouwen te hebben. 

Wil je nieuwe vaardigheden leren om je carrière een boost te geven? Volg dan een van onze masterclasses. Begin bijvoorbeeld bij de masterclass van Andy Nijs, over persoonlijke ontwikkeling. Hij geeft je een stappenplan waarmee je je leven transformeert. Of leer je talenten te herkennen en te verkopen met de masterclass van Frederick Man.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk