skip to Main Content

Hoe stel je grenzen?

Learnely is het E-Learning platform voor vrouwen. In onze blogs stellen onze masters interessante topics aan de kaak die van toepassing zijn op het dagelijks leven van de vrouw. Deze blog gaat over het stellen van grenzen. Hoe herken ik ze en hoe zeg ik ‘nee’?

Deze blog is geschreven door Simone Hulst, de oprichter van Learnely.
Foto door: Ángel López 

Ken je dat gevoel dat je op ontploffen staat? Dat je dacht dat je een bepaalde situatie prima aankon, maar toch je extreem boos wordt? Of dat je een gesprek niet meer helder in kan gaan, omdat je wollig in je hoofd bent? Dat heeft er vaak meete maken dat er een grens is overgegaan. Maar hoe voorkom je dit en stel je een grens? 

Door te voelen. In dit blog lees je hoe je deze situaties herkent, wat de gevolgen zijn van onvoldoende grenzen stellen, hoe je met lastige situaties om kan gaan en hoe je ‘nee’ leert zeggen.

Niet egoïstisch

Ik wil graag direct een stigma doorbreken: het stellen van grenzen is niet egoïstisch. Om de beste versie van jezelf te zijn, moet je eerst voor jezelf zorgen. En pas wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je voor een ander zorgen.

Grenzen  zijn er op verschillende niveaus: fysiek, mentaal, spiritueel en emotioneel. Ze bewaken je om je gezond en veilig te houden. Een scheidingslijn tussen wat je wel en niet kan of wil.

In relaties heb je veel met grenzen te maken. Het gaat tussen jou en de ander: tussen jou en jouw ouders, tussen jou en jouw partner of tussen jou en je collega’s. 

Wat er gebeurt als je je grenzen niet aangeeft?

Soms geven we geen grenzen aan om de vrede te bewaren. Dat werkt meestal juist averechts.

Een voorbeeld: mijn schoonouders bleven een paar dagen bij ons logeren op onze vakantiebestemming. Mijn schoonmoeder is Spaans , dus er is een cultuurverschil, ondanks dat ze perfect Nederlands spreekt en al dik 30 jaar in Nederland woont. 

Ik merkte dat zij mijn man opmerkingen over de opvoeding van onze dochter influisterde. In de Spaanse cultuur is het gebruikelijker dat oma zich met de opvoeding bemoeit dan bij ons.. 

Ik liet het gaan, maar het werd een last toen het het humeur van mijn man begon te beïnvloeden. Uiteindelijk heb ik te laat ingegrepen, en het mondde uit tot een explosieve ruzie tussen ons allen. 

We hadden onze grenzen niet bewaakt, uit respect voor oma’s rol in de familie, de hulp die ze vaak biedt en haar leeftijd. Maar uiteindelijk leidde dit tot meer problemen, dan als we wel grenzen gesteld zouden hebben.

‘Nee’ zeggen

Het woordje ‘nee’ is voor een hoop mensen heel lastig om te zeggen en zeker voor ons vrouwen. Het merendeel van ons is als pleaser op de aarde gezet: als iedereen het naar zijn zin heeft dan mag jij je pas goed voelen. Herkenbaar? Zo niet, good for you! 

Het is namelijk prima om af en toe ‘nee’ te zeggen. ‘Nee’ zeggen kan je leren!. Ook al worstel ik er ook nog mee, gaat het mij stukje bij beetje beter af. 

. Wanneer ik ‘nee’ zeg tegen dat ene feestje waar ik geen zin in heb of ‘nee’ zeg tegen iemands gedrag dat mij kwetst levert mij dat rust en trots op.

Foto: Max van Oetelaar

Herken je jezelf in onderstaande kenmerken? 

  • Je bent vaak te zorgzaam?
  • Je zegt ja, terwijl je er later spijt van hebt.
  • Je hebt een hoog plichtsbesef of arbeidsethos.
  • Je trekt werk of taken naar je toe die niet bij je horen.
  • Je doet soms dingen die je liever niet doet.
  • Je voelt je snel verantwoordelijk en denkt ‘dan doe ik het wel weer’.

Probeer deze situaties te herkennen. Je bent niet de enige. Denk aan deze blog terug, en oefen met ‘nee’ zeggen.Oefening leert je om verder te komen en in dit geval dus beter voor jezelf te zorgen. Happy you is happy life!

Voorbeelden van situaties waarin je grenzen moet aangeven

Te zorgzaam

Denk je eens in, je vriendin belde je net op dat ze problemen heeft met haar relatie.aar partner doet al een tijdje onaardig tegen haar en ze trekt het niet meer. 

Ik hoor je denken: ‘dan moet ook zij haar grens aangeven’. Dat is zeker waar, maar het gaat nu om jouw reactie. Wat doe je? Ga je naar haar toe om een avondje op de bank met haar te ploffen om naar haar te luisteren? Ga je het gesprek aan met de partner in naam van je vriendin? Laat je al je werk uit je handen vallen om direct haar tranen te drogen? 

Er is geen goed of fout antwoord,, het gaat erom dat jij je er OK bij voelt.. Maar ga niet het gesprek aan met haar partner als je je daar ongemakkelijk bij voelt, en laat je werk niet vallen als dat eigenlijk niet kan. ? Daar ligt dan je grens. Doe het dan niet en geef aan wat je WEL voor haar kan betekenen! Zo ‘simpel’ is het.

Spijt van een gemaakte afspraak

Stel je voor: je bent zwanger, je voelt je oververmoeid, eigenlijk wil je een hele dag op de bank blijven liggen. Je moeder belt je op. Ze is bij jou om de hoek en wil even langskomen voor een kop thee. 

Zonder na te denken zeg je ‘ja’. ! Maar direct nadat je ophangt komt het besef weer naar boven dat je volledig op bent. 

Wat doe je? Laat je je moeder toch langskomen en zet je een pot thee? Of bel je je moeder op en zeg je dat je moe bent en het graag op een moment doet wanneer je je beter voelt? Of laat je je moeder langskomen en laat je haar de thee zetten? 

Nogmaals: alles mag! Maar, vermijd dat je iets doet dat je eigenlijk niet wil.. Ook al heb je eerder ‘ja’ gezegd, ga je toch je eigen grens over.

 Je kan en hoeft niet altijd duidelijk op voorhand je grens te weten. Deze kan je ook herkennen in de spijt achteraf. Sla dit voor jezelf op en herken deze situaties voortaan! 

Gevolgen

Zeg je moeilijk nee? Dan heeft dat gevolgen, net zoals in mijn voorbeeld over de vakantie met de familie. 

  • Het staat relaties met de ander in de weg, want frustraties komen uiteindelijk toch tot uiting. Het gaat ten koste van jezelf, want je doet continu dingen die je niet wil doen.
  • Je komt niet toe aan dingen die je wel leuk vindt, doordat je te weinig oog hebt voor jouw behoeften.
  • Je voelt je leeggezogen, uitgeput, afgemat en futloos.
  • Het gaat ten koste van jouw zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfrespect.
  • Anderen kunnen er  misbruik van maken.

Dat willen we niet! We willen als blije vrouwen met zelfvertrouwen door het leven gaan.

Foto: DISRUPTIVO

Stappenplan ‘nee’ leren zeggen

Maar hoe leer je je grenzen herkennen en ‘nee’ te zeggen? 

Stap 1: Leer van vervelende situaties

Door te reflecteren op vervelende situaties,,  leer je beter waar je grenzen liggen. 

Stel je voor dat de zwangere vrouw uit het voorbeeld haar moeder wel heeft laten komen. Als ze eindelijk de deur uit is, beseft ze hoe vervelend het was. Niet alleen voor haar, maar ook voor haar moeder, want ze was niet bepaald gezellig. Door deze gevoelens toe te staan en te omarmen, leert ze dat ze een grens is overgegaan.

Stap 2:  Bedenk wat je had kunnen doen.

Doordat je gevoelens toelaat, kan je herkennen hoe je de situatie had kunnen voorkomen. Nu kan je voor jezelf bedenken hoe je het anders aan had kunnen pakken.

Terug naar het voorbeeld. De zwangere vrouw beseft zich dat ze zich een vervelende avond had kunnen besparen, door haar moeder op een nette manier af te zeggen. Nu weet ze waar haar grens lag, en hoe het komt dat ze er overheen gegaan is. 

Stap 3: Herken de situatie en pas toe wat je geleerd hebt

Met deze nieuwe kennis kan je zorgen dat je de volgende keer wel je grens aangeeft. De volgende keer dat zich een vergelijkbare situatie voordoet, herken je hem en weet je precies wat je moet doen!

Als de moeder van de zwangere vrouw bijvoorbeeld weer spontaan langs wil komen terwijl ze moe is, zegt ze: ‘wat een heerlijk voorstel mams om samen thee te drinken, veel zin  in, alleen kan het op een ander moment? Ik ben zo moe!’. Wie kan hier nu nee tegen zeggen?

Als iemand wel over je grenzen heen wil gaan nadat je ze aangeeft, kan je jezelf achter de oren krabben of je diegene nog wel in je leven wil hebben. Maar dat komt aan de orde in een andere blog. 

Enjoy je grenzen! Ze zijn bevrijdend. 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk