skip to Main Content

Understanding Millennials and generation Z’s anno 2022

Millennials en generatie Z’s werden volwassen ten tijden van de opkomst van online platforms en sociale media die hen de mogelijkheid en macht gaven om hun mening te delen, mensen en instellingen op afstand te beïnvloeden en autoriteit op nieuwe manieren in twijfel te trekken. Deze krachten hebben hun wereldbeeld gevormd, net zoals hun waarden en gedrag.

Deze blog is geschreven door Simone Hulst, de oprichter van Learnely. 
Foto: Ehimetalor Akhere Unuabona

Deze generaties zorgen voor echte verandering in de samenleving

Het vermogen van digital natives om via hun toetsenborden en smartphones verbinding te maken, bijeen te roepen Het vermogen van digital natives om via hun toetsenborden en smartphones verbinding te maken, bijeen te roepen en verstoring te veroorzaken, heeft wereldwijde impact gehad. Van #MeToo tot Black Lives Matter, van het houden van marsen over klimaatverandering tot de Arabische Lente, van het eisen van milieuvriendelijke producten tot het uitdagen van het kapitalisme van belanghebbenden, deze generaties zorgen voor echte verandering in de samenleving en het bedrijfsleven.

De lockdowns, als gevolg van de COVID-19-pandemie, hebben de activiteiten van millennials en Gen Z’s ingeperkt, maar niet hun drive of wens om gehoord te worden. De Deloitte Global Millennial Survey 2021 suggereert zelfs dat de pandemie, extreme klimaat gebeurtenissen en een geladen sociaal politieke atmosfeer de passies van mensen hebben versterkt en hen zuurstof hebben gegeven.

Aandringen op verantwoording

Uit de survey van 2020, van vlak voor de pandemie en een tweede in april 2020, werd de nadruk gelegd op de veerkracht van millennials en generatie Z’s. Met de verwoesting van de pandemie die vrijwel elk aspect van het leven treft, waren ze in staat om de weinige lichtpuntjes – diners thuis, geen woon-werkverkeer – te zien en ervan te profiteren en kansen voor de toekomst te zien.

De stemming is sindsdien veranderd: de slijtage van de afgelopen jaren, van het opgesloten en geïsoleerd zitten, leven met de constante angst om ziek te worden of geliefden ziek te zien worden en getuige zijn van verwoestende gebeurtenissen over de hele wereld – heeft het optimisme dramatisch ondermijnd.

En dit voelen we allemaal, ik merk het ook in mijn omgeving de afgelopen maanden. Op een of andere manier is het ontzettend moeilijk om maar optimistisch te blijven. 

Het onderzoek van Deloitte van 2021 maakt echter ook steeds duidelijker dat millennials en Gen Z’s niet alleen veerkrachtig zijn, ze gebruiken hun energie om zichzelf en anderen verantwoordelijk te houden. Zij zijn de mensen die het meest geneigd zijn racisme en seksisme uit te roepen en bedrijven en werkgevers te mijden wiens acties in strijd zijn met hun persoonlijke waarden.

Dat is natuurlijk een algemeenheid – geen enkele groep mensen is homogeen. Maar millennials en generatie Z’s lijken over het algemeen hardnekkiger, mondiger en meer geneigd dan anderen om de status-quo in twijfel te trekken en zelfs te verstoren. Deze generaties geloven in de kracht van individuen om verandering teweeg te brengen.

De wereldwijde enquête van 2021 volgde op met onderwerpen die verband houden met de pandemie, inclusief het effect ervan op het gedrag, stressniveaus en de meningen van respondenten. Het onderzoek verdiepte zich in de kwesties die belangrijk zijn voor millennials en generatie Z’s, met name het milieu, sociale gelijkheid en discriminatie.

Belangrijkste bevindingen

Health and employment

Gezondheid en werkgelegenheid zijn de lijst van grootste zorgen gestegen, maar millennials en generatie Z’s blijven zich grote zorgen maken over klimaatverandering en het milieu.

Meer dan vier op de 10 millennials en Gen Z’s zijn het erover eens dat we het punt van geen terugkeer hebben bereikt als het gaat om het milieu en dat het te laat is om de schade te herstellen. Een meerderheid is echter optimistisch dat de inzet van mensen om persoonlijke actie te ondernemen om milieu- en klimaatproblemen aan te pakken, groter zal zijn na de pandemie. Van hun kant zei meer dan een kwart van de millennials en generatie Z’s dat de impact van bepaalde bedrijven op het milieu hun aankoopbeslissingen heeft beïnvloed.

Foto: Brooke Cagle

Mental Health

Het stigma rond geestelijke gezondheidsproblemen, met name op de werkplek, blijft bestaan.

Ongeveer een derde van alle respondenten (millennials 31%, Gen Zs 35%) zei dat ze vakantie hadden opgenomen van het werk vanwege stress en angst veroorzaakt door de pandemie. Van de tweederde die geen vrije tijd opnam, vier op de tien vonden zichzelf allemaal gestrest, maar koos ervoor om er doorheen te werken. En ongeveer 40% van de millennials en generatie Z’s vindt dat hun werkgevers in deze periode slecht werk hebben verricht om hun mentale welzijn te ondersteunen.

Stress

Stress is teruggekeerd naar het niveau van voor de pandemie, met meer dan 41% van de millennials en 46% van Gen Z’s die zeggen dat ze zich de hele tijd of het grootste deel van de tijd gestrest voelen.

De pandemie heeft voor veel onzekerheid en stress gezorgd rond de financiële toekomst van millennials en Gen Z’s. Ongeveer tweederde van elke groep was het er (tot op zekere hoogte) mee eens dat ze zich vaak zorgen maken of gestrest raken door hun persoonlijke financiële situatie. Het welzijn van hun families was ook een belangrijke oorzaak van stress voor millennials; onzekerheid over banen of carrière vooruitzichten stond aan de top van de lijst voor Gen Z’s.

Business’ societal impact

Iets minder dan de helft van de millennials en generatie Z’s, die de afgelopen jaren gestaag achteruitging, denkt dat het bedrijfsleven een positieve impact heeft op de samenleving. Toch beginnen de opvattingen over de ambities van het bedrijfsleven zich te stabiliseren.

Een iets lager percentage van de respondenten zei dat ze van mening zijn dat bedrijven uitsluitend op hun eigen agenda’s zijn gericht of dat ze geen andere motivaties hebben dan winstgevendheid. 

Wealth and income

Ze hebben ernstige zorgen en twijfels over de schaal van rijkdom en inkomensgelijkheid. 

Tweederde van de millennials en generatie Z’s beschouwt rijkdom en inkomen als ongelijk verdeeld in de samenleving. Een meerderheid is van mening dat wetgeving en direct overheidsingrijpen de kloof aanzienlijk zou verkleinen.

Systematic racism

Zes op de tien generatie Z’en en 56% van de millennials beschouwen nog steeds systemisch racisme in de samenleving. 

Minstens een op de vijf zei zich “altijd” of vaak persoonlijk gediscrimineerd te voelen vanwege een aspect van hun achtergrond. Meer dan de helft ziet oudere generaties als een belemmering voor vooruitgang.

Foto: Christina @ wocintechchat.com

Hoewel COVID-19-vaccins begonnen op te duiken toen de enquête van 2021 werd afgenomen, met de belofte een einde te maken aan de beperkingen en de hervatting van de normaliteit, vrezen grote aantallen millennials en Gen Z’s nog steeds dat zowel persoonlijke als maatschappelijke situaties erger zullen worden voordat ze verbeteren.

Velen van deze groepen zijn het wachten echter beu. Ze willen een betere planeet, een eerlijker systeem en een vriendelijkere mensheid. Ze zijn er klaar mee en nemen nu stap voor stap actie, wat snel plaats zal maken voor gigantische stappen, naarmate meer millennials en Gen Z’s invloedrijke posities innemen in de samenleving.

Omgaan met de pandemie

Na bijna een jaar te hebben geleefd tijdens een pandemie – een periode die werd onderbroken door burgeroorlogen, sociale verdeeldheid en ernstige klimaat gebeurtenissen – waren de millennials en Gen Z’s die in januari 2021 werden ondervraagd, begrijpelijkerwijs zowel gefrustreerd als ongeduldig. 

Toch bleef er een onderstroom van optimisme bestaan, een kenmerk dat deze groepen blijven delen ondanks een decennium van tegenslagen en uitdagingen.

Voor meer informatie go to : THE DELOITTE GLOBAL 2021 MILLENNIAL AND GEN Z SURVEY

Misschien vind je deze artikelen ook leuk