Solide relaties geven energie. Als je investeert in je relatie dan kan jullie liefde groeien. Zo ontstaat weer opnieuw de verbinding die je voelde in het begin. Vrouwen dragen vaak meer verantwoordelijkheid wat weer stress veroorzaakt. Hieronder beschrijven wij – in 10 stappen – hoe jij de verwachtingen binnen je romantische relatie kan managen.

Wat is een romantische relatie?
Wanneer je een romantische relatie hebt, creëert het samenspel van je twee identiteiten een derde identiteit – “ons” – die veelzijdig is en de dynamiek en subtiliteiten weerspiegelt die uniek zijn voor jou en je partner als koppel.
Traditioneel hebben velen van ons geleerd te denken dat een relatie een samensmelting is van twee mensen. Hoewel dit een mooie gedachte is, is het geen gezond doel. Echt gezonde relaties zijn partnerschappen van afzonderlijke, verschillende mensen die een sterk besef hebben van hun individualiteit en onafhankelijkheid, terwijl ze zich diep met elkaar verbonden voelen.
Traditioneel hebben velen van ons geleerd te denken dat een relatie een samensmelting is van twee mensen. Hoewel dit een mooie gedachte is, is het geen gezond doel.
Als je eenmaal een romantische relatie aangaat, staat je persoonlijke groei niet langer los van die van je partner. In plaats daarvan speel je een rol in elkaars groei en die van je relatie. Jullie delen allebei je gaven en beïnvloeden elkaar op veel complexe manieren.

Het is goed om van te voren te onderzoeken welk liefdestype je bent
Het is goed om van te voren te onderzoeken:
- Welk liefdestype jij en je partner zijn
- Hoe kunnen we het beste in elkaar naar boven halen?
- Wat zijn de mogelijke valkuilen in je relatie, gezien de types die jullie zijn?
Welk liefdestype ben jij en je partner?
Hoe weet je welk liefdestype je bent?
Stap 1 – Schrijf je Kenmerken op.
Wat zijn jullie Kenmerken?
Begin met elkaars kenmerken op te schrijven: ieder voor de ander, maar ook voor jezelf, en zie welke overeenkomen. Maak hiervan een top 5 van kenmerken per persoon.
Een aantal kenmerken kunnen zijn: Warm, Gever, Mensgericht, Opofferend, Complementair, Ambitieus, Efficiënt, Flexibel, Gedreven, Resultaatgericht etc.
Stap 2 – Ken elkaars Motivatie.
Wat is een ieders motivatie in het leven?
Dit is niet makkelijk om te erkennen aan jezelf, dit heeft alles met jouw eigen gedrag, gevoelens en dus ook pijnen te maken. Welk gedrag vertoon jij, om onderliggende pijnen te ontlopen zodat je niet getriggerd wordt. Dit heeft elk mens! Voorbeelden:
- De motiverende behoefte van iemand kan zijn: aardig gevonden te worden en gewaardeerd te worden. Ze waarderen relaties en vriendelijkheid, vrijgevigheid en zelfopoffering. Ze streven ernaar om de wereld liefdevoller te maken en bieden steun en aandacht aan degenen om wie ze geven.
- De motiverende behoefte van iemand anders kan weer zijn: om anderen te overtreffen en de beste te zijn. Zij waarderen prestatie, en daarom zijn efficiëntie, resultaten en imago belangrijk voor hen. Streven naar succes, passen zij zich aan om te krijgen wat ze willen.
Wie ben jij?

Stap 3 – Deel je ‘Op je best en op je slechtst‘ momenten.
Durf aan elkaar toe te geven wanneer je op je best bent en wanneer niet, en waarom! In welke situaties ben je wel eens terecht gekomen waar je verdrietig van werd? Of blij? Boos of verbaasd? Schrijf dit op en deel dit met elkaar.
Stap 4 – Wat is jouw Wereldbeeld?
Hoe zien jullie de wereld?
Dat kan hetzelfde zijn, maar meestal niet. Wees zo eerlijk mogelijk er zijn geen foute inzichten, het is namelijk jouw beeld, niet die van een ander!
Zie jij bijvoorbeeld de wereld als een vol met behoeftigen mensen? En geloof jij dus dat het jouw verantwoordelijkheid is om anderen te helpen en de wereld een liefdevollere plek te maken?
Of
Zie jij de wereld als een die alleen maar winnaars waardeerd? Wat jou drijft om je energie te richten op efficiëntie, resultaten, herkenning, imago en het koste wat kost vermijden van mislukkingen.
Na de oefening, schenk een lekker kopje koffie in en neem de tijd om hier over te discussiëren met elkaar. Dit kan een heerlijk gesprek zijn op jullie lazy Sunday.

Stap 5 – Waar leg jij je Focus op?
Waar richt jij je focus op? Op de behoeften van anderen? Op succesvol zijn? Op creatief en expressief zijn als individu? Het observeren en onderzoeken hoe de wereld werkt? Op gevaarlijke situaties? Of op afwisseling, stimulatie en plezier?
Het kan van alles zijn! En bedenk dan wat dit voor gevolgen heeft voor jouw gedrag.
Dus als je bijvoorbeeld de focus hebt liggen op afwisseling, stimulatie en plezier: ga jij uitdagingen met optimisme aan en ga je op een toekomstgerichte manier met het leven om.
Als je je meer focust op de behoefte van anderen, betekend dit dat jij je aandacht en inspanningen om een ander te helpen en te ondersteunen serieus neemt, op een betrouwbare manier.
Bij een focus op succesvol zijn: dan word je graag hoog aangeschreven en gerespecteerd door anderen. Jouw focus van aandacht ligt daarom op prestatie, productiviteit en prestatie, maar ook op winnen en slagen.
Stap 6 – Deel je Kwetsbaarheid
Iedereen voelt zich in de liefde kwetsbaar, ook diegene die doen alsof het hen niets doet (juist die!).
Welke onderliggende gevoelens, die er al waren voordat je je partner ontmoette, komen naar boven in je relatie? Wat is dus een trigger in je relatie dat je je kwetsbaar voelt. Je partner komt nu eenmaal dichtbij op momenten dat je het niet aan ziet komen.
Het kan zo zijn dat je je overbodig, ongewenst of afgewezen kan voelen wanneer je je onbemind voelt. In het geheim geloven we op zo’n moment dat we liefde onwaardig zijn en daarom in de steek zullen worden gelaten.
Of je kunt je kwetsbaarheid maskeren met een stoere, no-nonsense buitenkant, en dus intimiderend en confronterend overkomen. Je bent zorgzaam en beschermend voor de mensen om hen heen, maar op zoek naar controle.
Ken je het gevoel dat je bang bent dat je geen waarde toevoegt – geen lijst met successen kan laten zien- en dus onbemind en alleen zal zijn?
Dit zijn allemaal kwetsbare momenten die je voor jezelf moet opschrijven, zo leer je jezelf en je partner steeds beter kennen. Schrijf ze weer op voor jezelf en praat hier met elkaar over!

Stap 7 – Zelfpraat
Wat zeg jij tegen jezelf? Schrijf dit eens op en deel dit met je partner. Je kunt namelijk niet elkaars gedachten lezen.
Voorbeelden:
- Je moet anderen meer helpen
- Ik moet slagen
- Ik ben wat ik doe
- Ik heb controle nodig
- Ik moet gerespecteerd worden
- Ik moet alle feiten weten
Stap 8 – Cadeau
Wat is jouw cadeau voor de relatie?
Geef jij mededogen, liefde en nederigheid? Of juist efficiëntie, focus en prestige? Avontuur, nooit saai en spontane acties?
Ook deze opschrijven en uiteindelijk met elkaar delen en praat hierover met elkaar. Wellicht zie jij wel over het hoofd wat jouw partner vindt wat jij brengt in de relatie!

Stap 9 – Blindspot
Je herkent misschien niet dat als je je te veel focust op anderen dat dat ertoe kan leiden dat jij je niet consequent bewust bent van jouw eigen behoeften en authentieke verlangens. Wellicht ben jij je ook niet bewust van de onderliggende bedoelingen achter jouw genereuze, zorgzame en ondersteunende karakter. Hoewel de bedoelingen goed kunnen zijn, kan je over het hoofd zien waarop je anderen machteloos maakt of zelfs beledigd met je ongevraagde advies en hulp.
Dat is een blindspot.
Weet jij jouw blindspot? Of weet jouw geliefde dit beter te benoemen?

Stap 10 – Passie
Je hebt verschillende manieren van opgewonden raken:
- Energiek – jij bent iemand die bij het naderen van een hand op jouw huid de energie al kan voelen en hiermee zelfs zo ver kan gaan, dat je zonder aanraking klaar kan komen
- Sensueel – dit betekent dat je alle zintuigen inzet, je steekt een lekkere geurkaars op, muziek die jou in the mood krijgt, aanrakingen met verschillende voorwerpen en structuren en met eten spelen tijdens foreplay
- Seksueel – traditionele manier van seks
- Kinky – rollenspel, speeltjes, name it!
- Shapeshifter – dan ben je all the above
Welk type ben jij? Dit kan namelijk een clash in de slaapkamer betekenen als je niet de behoeftes weet van je partner.
Deze verschillende seksuele types kunnen veranderen. Voor een vrouw bijvoorbeeld na een ingrijpende gebeurtenis zoals de zwangerschap en bevalling.
Op naar een gelukkige relatie!
Als je wilt dat er zaken anders worden in je relatie en dat jullie een flow ervaren, minder ruzie of boze en teleurgestelde gevoelens, neem dan de tijd om bovenstaand huiswerk te doen voor jezelf en ook zeker met elkaar. Samen sta je sterk en kan je bouwen naar iets super moois!
Meestal na het doen van al deze stappen begrijpen jullie elkaar veel beter en waar onderliggende gevoelens vandaan komen en hedendaags handelen daar het gevolg van kunnen zijn. Hiermee hebben jullie een geweldig fundament gecreëerd voor een langdurige liefdevolle relatie.
Relaties zijn niet makkelijk en zeker ook niet die met jezelf. Hier weet Andy Nijs alles van, in zijn Masterclass ‘How to Create an Extraordinary Life’ leert hij jou hoe jij de creator van je eigen leven wordt. Dat je je persoonlijke ontwikkeling in eigen hand neemt. Dat je weet wie je bent, en in je kracht staat. Dat je identiteit niet meer wordt gevormd door de verwachtingen van je partner of anderen. Dat jij een plan hebt om je doelen te bereiken, en niet opgeeft!
Zie hier zijn trailer: